e
e
e
e
e
e
e
KnihyRecenze

BIO knihy, které musíte mít

S kuchařkami a knihami o zdravé výživě se v posledních letech roztrhl pytel. Je těžké orientovat se v tom, které knihy nám něco přinesou a z kterých kuchařek skutečně budeme vařit. Trochu vám pomůžu. Jsou minimálně dvě knihy, které si s klidným svědomím koupit můžete. Ba přímo musíte!

Hanka Zemanová sice vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, ale už od dob studií ji to táhlo víc k biopotravinám než k čemukoliv jinému. Dnes už má na kontě dvě veleúspěšné knihy. Tou první je BioAbecedář a druhou Nová biokuchařka.

Že jste o těchto `bio` knihách ještě neslyšeli? Pak zbystřete. Nejenže obě knihy zaujmou na první pohled svými obálkami, ale i po byť letmém nakouknutí dovnitř knihy vás příjemně překvapí, jak přehledně a svěže dokážou vypadat i `odborné` publikace nabité důležitými informacemi. Ale zpět k podstatnému. Vzhled není vše.

BioAbecedář už kdysi vyšel. Nyní však máme na trhu druhé, aktualizované vydání. O čem je? O všech možných potravinách, se kterými se můžete dennodenně v kuchyni potkávat. Které mléko je to nejlepší? Proč ořechy nejsou pro každého? Co všechno dokážou fazole? Jaký je rozdíl mezi všemi dostupnými cukry? Na tyto a mnohé další otázky nám Hanka Zemanová dává vyčerpávající odpovědi.

Nevím, jak vy, ale já jsem ke slovu `bio` už hodně skeptická. Jak jistě dobře víme, když něco nese označení bio, neznamená to, že to bio skutečně je. Spíš jde o reklamu s cílem výrobek prodat, a pokud možno za co nejvyšší cenu. Jak ale poznat, že jde skutečně o bio produkt a ne klamavou reklamu? I na to dostanete v knize odpověď.

Na konci BioAbecedáře pak naleznete několik zdravých receptů ze surovin, které možná běžně v kuchyni nepoužíváte. A děláte tak velkou chybu. Co takhle zkusit bezlepkové jahelné lívance? Nebo byste si radši upekli jednoduchý koláč z kamutové mouky?

Nová biokuchařka je na rozdíl od BioAbecedáře nabitá recepty. Ale skrývá v sobě ještě mnohem víc. Na začátku knihy vás Hanka seznámí s tím, co už známe z BioAbecedáře. Jenže ne všichni ho četli, a tak se na několika desítkách stránek vrací k tomu nejpodstatnějšímu. Co jsou biopotraviny a co superfoods? Podle čeho je poznáte? Kdo rozhoduje o tom, které produkty jsou bio?

První část knihy odpovídá na základní otázky. Na otázky, na které bychom se měli ptát všichni a na které bychom měli znát odpověď. Další část je věnována rozhovorům. Přečíst si tak můžete rozhovor s Petrem Hanzelem, zakladatelem projektu Bezobalu. O škodlivosti palmového oleje si autorka popovídala se Stanislavem Lhotou, spoluzakladatelem Koalice proti palmovému oleji a na otázky týkající se stravování dětí na základních školách se ptala Margit Slimákové, autorky knihy Velmi osobní kniha o zdraví. Rozhovorů je v knize ale mnohem víc a ještě víc tu najdete receptů. Sladkých, slaných, jednoduchých i trochu náročnějších, ale rozhodně vždycky zdravých.

Obě knihy spojují nejen krásné fotografie, ale především láska, s jakou byly napsány a vytvořeny. Kdo se o zdraví, zdravé stravování a ekologii zajímá, tomu by knihy neměly v domácí knihovně chybět. Ti z vás, kdo těmito tématy a otázkami zůstávají dosud nepoznamenaní, možná po prolistování knih změní názor a začnou se zajímat. Hezčí a zajímavější knihy, které s těmito tématy pracují, určitě nenajdete.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

FOLLOW @ INSTAGRAM