Lifestyle

Espresso kávovar: Když den začíná dobrou kávou

Kdo mě sleduje na Instagramu, ví, že už mám nějakou dobu možnost testovat espresso kávovar na cesty od značky Flair. Po dvou měsících užívání jsem si řekla, že je na čase napsat recenzi a poreferovat vám o tom, jaké výhody a nevýhody tento kávovar přináší.


Kávovar na cesty

Těch nevýhod je ovšem pomálu, vlastně jenom jedna jediná a zmíním se o ní hned, jakmile na ni přijde řeč. V první řadě bych chtěla vychválit kufříkové balení kávovaru na cesty. Vypolstrovaný kufřík v sobě skrývá nejenom samotný kávovar, který si můžete rozložit na kuchyňské lince a třeba i v trávě, ale také všechny potřebné nádobky, které k přípravě espressa potřebujete.


Jak s ním zacházet?

Složení kávovaru vám nezabere déle než deset minut a to jen v případě, že jste stejně manuálně nezruční jako já. V opačném případě máte hotovo za tři minuty, doslova levou zadní. Budete-li s kávovarem cestovat, je dobré mít po ruce horkou vodu v termosce a čerstvě umletou kávu. Kávu si v požadovaném množství, já to vždy odhaduji na dvě čajové lžičky (samozřejmě ale doporučuji zakoupit váhu a odměřit si správné množství kávy na espresso, které se pohybuje od 7 do 14 g), nasypejte do určené nádobky, přiklopte ji sítkem, nasaďte na ni rezervoár a nalijete do něj po rysku horkou vodu. Pak už stačí na rezervoár nasadit píst s tlakoměrem a pákou s pogumovanou rukojetí tlačit v požadované síle směrem dolů. Můžete si vybírat mezi tlakem mezi šesti až devíti bary, případně deseti bary, samozřejmě s rozdílným tlakem chutná rozdílně i samotná káva. Zkoušejte a experimentujte.


Nový ranní rituál

A nyní nastává první a jediný menší zádrhel, který může nastat. Páka vyžaduje aspoň trochu síly v rukou (ale nebojte, nemusíte hned začít zvedat činky), ke všemu nějakou dobu trvá, než se espresso překape do poslední kapky (hlavně tehdy, když použijete větší množství kávy, než je zdrávo). První týden jsem se proto u přípravy espressa docela zapotila. Naštěstí jsem si na to rychle zvykla a teď už si dělám kávu z Flairu hned po ránu. Je však zapotřebí si také dávat pozor na to, aby byl kávovar na rovném povrchu. Při stlačování páky má tendenci se lehce překlápět, možná je to ale i tím, že někdy stlačuju skutečně velkou silou, a to není vůbec zapotřebí. Nikdy se mi ale nestalo, že by se kávovar překlopil a hrnek s kávou by se vylil. A to jsem přitom na takové situace expert.

Kávovar se také snadno a rychle udržuje. Stačí vymýt nádobku s kávou, vytlačit píst s tlakoměrem z rezervoáru a máte hotovo.


Je to takový můj ranní a někdy i večerní rituál. Flair Signature jsem si oblíbila tak, že ho nepoužívám jenom na cestách, ale i doma. Kdo si potrpí na dobré espresso, případně americano, kávovar značky Flair ho určitě nezklame, navíc je cenově dostupný. A když si ho budete chtít vzít s sebou na cesty, ať pod stan nebo třeba do karavanu či obytného vozu, kufřík s kávovarem váží jen 3,2 kg, takže žádnou významnou zátěž nepředstavuje. Nechystáte-li se ho ovšem nosit na zádech třeba v trekovém batohu :-).


Která káva je vaše nejoblíbenější?

S kódem „dailycoffee“ máte na e-shopu pražírny Lázeňská káva 10% slevu na všechnu kávu. Osobně mi nejvíce chutná Brazílie – Ponto Alegre, která má nízkou aciditu a čokoládovo-karamelovou chuť. Ale v pražírně Lázeňská káva si na své přijdou i milovníci ovocnějších káv.


Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

FOLLOW @ INSTAGRAM